Doprava od 1000,-Kč ZDARMA

Elektronické cigarety místo nikotinových náplastí a žvýkaček jako způsob, jak se zbavit závislosti

Vznik elektronických cigaret je slibnou změnou pro možné snížení rakovin a produkce karcinogenních látek, jako je tomu u klasických cigaret. V porovnání s produkty hoření je totiž pára vznikající v elektronické cigaretě o poznání šetrnější pro uživatele i okolí. A jak mohou elektronické cigarety posloužit pro odvykání závislosti na nikotinu? 

Jak vzniká a funguje závislost na nikotinu

Při kouření proniká nikotin přes plíce do krve, odkud putuje až do mozku. Zde vyvolává typickou odpověď, kdy podporuje zvýšení koncentrace dopaminu. V mozku se nachází přímo také nikotinové receptory, jejichž množství se u kuřáků postupně zvyšuje, čímž se prohlubuje závislost. Odvykání na nikotin s sebou přináší celou řadu nežádoucích abstinenčních příznaků, které celou snahu velmi komplikují. 

Náhradní terapie nikotinem s elektronickými cigaretami

Pro léčbu závislosti na nikotinu se jako častá metoda volí náhradní terapie nikotinem. Jde o to, že nedojde k prudkému vysazení nikotinu, ale ten se do těla dodává jinou formu než z klasických cigaret. Dávka může být tím pádem postupně snižována, až do úplného vysazení. V rámci studií bylo navíc zjištěno, že při snaze o odstranění závislosti máte s elektronickými cigaretami až dvakrát větší šanci v porovnání s jinou nikotinovou náhražkou, jako jsou náplasti, žvýkačky a podobně. 

Elektronické cigarety bez nikotinu

V konečné fázi tak je možné dospět až do bodu, kdy si můžete stále užívat kouření cigaret, ale vybírat si takové náplně, které neobsahují nikotin. Díky elektronickým cigaretám je přesně tohle možné tak, aby na kouření nevznikala silná závislost. Případně je možné výrazně snížit koncentraci nikotinu a používat velmi slabé náplně, které mohou místo nikotinem zaujmout příjemnou příchutí. V případě elektronických cigaret je možnost regulace příjmu nikotinu opravdu jednoduchá. 

Používáme ověření věku Adulto